Czym zastąpić biały chleb

W większości polskich domów zarówno na śniadanie, jak i kolację, jedną z podstaw od których zaczynamy posiłek jest chleb, i to w większości biały czyli taki którego głównym składnikiem jest niskowartościowa mąka pszenna. Czemu więc Polacy tak często wybierają produkt ubogi w wartości odżywcze, witaminy i minerały? Jest to prawdopodobnie spowodowane kilkoma różnymi czynnikami, poczynając od wychowania, przez niską cenę, oraz szybkość z jaką możemy przygotować dany posiłek. Czy jednak chleb pszenny to jedyny produkt który kosztuje niewiele i pozwala nam zaoszczędzić czas podczas przygotowywania śniadania lub kolacji? Oczywiście nie, a w dzisiejszym artykule pokażemy Wam alternatywy dla białego chleba, które z powodzeniem możecie wykorzystać we własnej kuchni!

Czy warto rezygnować z jedzenia chleba?

Wiele osób wciąż uważa że rezygnacja z jedzenia chleba to skuteczny sposób na odchudzanie. Czy rzeczywiście tak jest? Nie do końca. Na skuteczną redukcję tkanki tłuszczowej składa się kilka różnych czynników, a jednym z najważniejszych jest deficyt kaloryczny. Tak więc wykluczając biały chleb, a zastępując go taką podobną ilością przykładowo bułek z pełnego ziarna, wciąż nie osiągniemy zamierzonego efektu. W takim razie, po co wykluczać biały chleb z diety? Odpowiedź jest bardzo prosta – nie musimy go zupełnie wyłączać z naszego codziennego jadłospisu, ale ograniczmy go do minimum, a jeżeli bardzo lubimy pieczywo, zastąpmy go tym z pełnego ziarna. Dlaczego? Ponieważ ma znacznie więcej wartości odżywczych od tego wypiekanego z mąki pszennej. Chleb z pełnego ziarna oprócz zawartości sporej ilości węglowodanów (czyli podstawowego źródła energii organizmu), zawiera również błonnik regulujący pracę jelit, witaminy z grupy B oraz wiele składników mineralnych. A jeżeli chleb z pełnego ziarna, nie trafia w nasze gusta, czym jeszcze możemy go zastąpić?

Alternatywy dla chleba pszennego

Jest kilka powodów dla których ludzie unikają, lub chociaż ograniczają spożycie chleba z mąki pszennej. Do tego grona należą między innymi osoby dbające o linię, osoby będące na diecie niskowęglowodanowej, oraz osoby cierpiące na celiakię, czyli chorobę autoimmunologiczną, która wyklucza z codziennego jadłospisu produkty zawierające gluten. Na szczęście rosnąca świadomość wśród społeczeństwa sprawia, że coraz więcej osób decyduje się na poszukiwanie alternatywy dla białego chleba, wybierając zdrowsze produkty. To oczywiście nie oznacza że będziemy musieli zrezygnować z ulubionych kanapek z pomidorkiem i ogóreczkiem, pizzy lub zapiekanek! Co więc wybrać? Sprawdźcie jakie alternatywy dla chleba pszennego dla Was przygotowaliśmy!

Chleb żytni

Chleb z mąki żytniej jest ciemniejszy od zwykłego pszennego, a w konsystencji nieco gęstszy, dzięki czemu jest bardziej syty. Jego dużą zaletą jest niski indeks glikemiczny, oraz zawartość żelaza, magnezu, wapnia, potasu, fosforu, cynku oraz manganu. Oprócz tego chleb żytni jest bogaty w witaminy z grupy B, takie jak B1, B6, niacynę oraz kwas foliowy. Jest więc świetnym zamiennikiem chleba pszennego, choć osoby cierpiące na celiakię powinny go unikać, ze względu na zawartość glutenu.

Chleb gryczany

Chleb z mąki gryczanej ma specyficzny smak, przypominający kaszę gryczaną. W konsystencji jest wilgotny, i nieco ciężki. Jego największą zaletą w przeciwieństwie do chleba żytniego lub pszennego jest brak glutenu, przez co może być z powodzeniem wykorzystywany przez osoby z jego nietolerancją. Oprócz tego chleb gryczany ma niski indeks glikemiczny, oraz jest doskonałym źródłem błonnika. Wśród jego właściwości można wymienić poprawę trawienia oraz regenerację mięśni dzięki wysokiej zawartości magnezu oraz pozytywny wpływ na układ krążenia. Obecność fosforu, cynku oraz witamin z grupy B obniżają ciśnienie tętnicze i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Sprawdzi się więc doskonale jako alternatywa dla białego chleba.

Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie można wypiekać zarówno używając mąki żytniej, jak i gryczanej, i co ważne, takie pieczywo dzięki fermentacji ziaren ułatwia trawienie. W smaku chleby wypiekane na zakwasie są kwaskowate, natomiast w konsystencji są nieco gęstsze od swoich poprzedników. Takie pieczywo oprócz zawartości wspomnianych w poprzednich punktach witamin i minerałów, ma lepsze właściwości antydoksacyjne, większą zawartość żelaza, folianów, beta-glukanów oraz innych pierwiastków, wpływających korzystnie na nasze zdrowie. Jest więc świetnym zamiennikiem chleba wypiekanego z mąki pszennej.

Pieczywo z ziaren

Następnym pomysłem na zastąpienie białego chleba, jest pieczywo wypiekane z ziaren. W tym wypadku nie używamy mąki, tylko wykorzystujemy całe ziarna, na przykład soi, soczewicy, jęczmienia, słonecznika, lub mieszankę orzechów, pestek i ziaren. Takie połączenie gwarantuje nam wysoką zawartość białka, zdrowych tłuszczy oraz błonnika. Chlebek z ziaren ma też w sobie masę pozytywnych dla zdrowia wartości, choć należy pamiętać że jest cięższy od klasycznych wypieków, przez co jedna kromka może mieć więcej kalorii w porównaniu do chleba wypiekanego z mąki gryczanej czy żytniej. Nie mniej jednak jest doskonałą alternatywą dla niskowartościowego chleba z pszenicy.

Tortilla kukurydziana

Kolejną alternatywą chleba pszennego są tortille wytwarzane z kukurydzy. Wykorzystanie mąki kukurydzianej sprawia że są świetną opcją dla osób nietolerujących glutenu oraz dla tych szukających produktów bogatych w błonnik. Kolejną ich zaletą jest niższa zawartości węglowodanów, a co za tym idzie również kalorii, w porównaniu do ich pszennego odpowiednika. Co więcej tortille kukurydziane są bogate w wapń, żelazo, fosfor, magnez oraz potas. Można je wykorzystać nie tylko do dań z kuchni meksykańskiej i tureckiej, ale również… jako pełnowartościowy spód do domowej pizzy! Są więc świetnym zamiennikiem klasycznego pieczywa.