Delikatne kofty z indyka z sosem chili i sosem czosnkowym

Co zrobić gdy nie ma się zbyt wiele czasu na przygotowanie przekąsek, przed spotkaniem ze znajomymi? Jest na to sposób! Idealnym rozwiązaniem jest wykorzystanie naszego przepisu na dietetyczne kofty z indyka z dodatkiem sosu czosnkowego i chili! Jest to doskonałe źródło białka, witamin i minerałów!

Co potrzebujemy do zrobienia koft:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka,
  • 1 czerwona cebula,
  • natka pietruszki,
  • świeża mięta,
  • świeża kolendra,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 zielone chili,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka mielonego kminu.

Jak wykonać kofty:
Składniki potrzebne do wykonania koft mieszamy w misce i doprawiamy pieprzem i solą. Dłonie zwilżamy wodą, a następnie formujemy kotleciki wielkości jajek, po czym przykrywamy je folią i wstawiamy do lodówki na 60 minut. Po przegryzieniu się składników, nadziewamy kotleciki na metalowe lub drewniane szpikulce, i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut.

Co potrzebujemy do zrobienia sosu czosnkowego:

  • 200 g jogurtu naturalnego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 5 g erytrytol,
  • zioła prowansalskie,
  • pieprz,
  • sól.

Jak wykonać sos czosnkowy:
Do jogurtu naturalnego przeciskamy czosnek przez praskę, następnie dodajemy zioła prowansalskie, erytrytol, pieprz i sól. Całość mieszamy do uzyskania konsystencji sosu.

Co potrzebujemy do zrobienia sosu chili:

  • 4 czerwone chili,
  • 4 pomidory przekrojone na pół,
  • 2 małe cebule w łupinach przekrojone na pół,
  • 4 ząbki czosnku w łupinach,
  • 10 g oliwy,
  • 20 g erytrytolu,
  • 20 g przecieru pomidorowego,
  • 10 g czerwonego octu winnego.

Jak wykonać sos chili:
Na brytfance układamy chili, pomidory, cebulę oraz czosnek, po czym całość polewamy oliwą i solimy dla smaku. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i przygotowane wcześniej warzywa pieczemy około 20-25 minut. Po wyjęciu warzyw z piekarnika, usuwamy szypułki z chili i twarde elementy z pomidorów. Cebulę i czosnek obieramy ze skórki, po czym całość przekładamy do miski, dodajemy erytrytol, przecier pomidorowy i ocet. Miksujemy wszystko do osiągnięcia konsystencji sosu, doprawiając go oliwą, pieprzem i solą.

Wartości odżywcze kotlecików:

Energia – 771 kcal
Białko – 89.9 g
Węglowodany – 0.5 g
Tłuszcz – 34.9 g

Wartości odżywcze sosu czosnkowego:

Energia – 120 kcal
Białko – 8.6 g
Węglowodany – 12.4 g
Tłuszcz – 4.0 g

Wartości odżywcze sosu chili:

Energia – 108 kcal
Białko – 8.6 g
Węglowodany – 1.9 g
Tłuszcz – 9.0 g