Zorganizowanie pożywnego drugiego śniadania to dla wielu z nas spore wyzwanie. Zwłaszcza że w pędzie dnia, często rozpoczynanego już o świcie, zdarza nam się pominąć nawet pierwszy posiłek. Co możemy z tym zrobić? Z pomocą przychodzą ekspresowe przepisy na wartościowe i smakowite koktajle na bazie np. maślanki. Ważną zaletą tych sycących napojów jest także to, że łatwością zabierzemy je ze sobą do pracy, na uczelnię czy do szkoły.

Drugie śniadanie jest bardzo ważnym elementem zrównoważonej diety. Pomaga ono uzupełnić spadek energii, co pozwala na dalszą efektywną pracę. Niestety, obecnie wiele osób narzeka na ciągły brak czasu, a to z kolei nie sprzyja dbaniu o prawidłową częstotliwość spożywania posiłków. W sytuacji, kiedy nasz grafik jest wyjątkowo napięty, warto sięgnąć po prosty i, co najważniejsze, szybki w przygotowaniu posiłek, który bez trudu przyrządzimy rano lub poprzedniego dnia wieczorem.

Koktajl czekoladowy na maślance z dodatkiem mięty

Maślankowy koktajl przygotujemy w niespełna 15 minut, a w dodatku możemy go w wygodny sposób zabrać ze sobą wszędzie. Wystarczy tylko bidon lub wielorazowa butelka. Co więcej, maślanka jest wysoce wartościowym produktem, który wpływa na prawidłową pracę jelit i wspomaga odporność. Zatem drugie śniadanie w postaci tego pysznego koktajlu zaspokoi głód na długi czas, zapewni dawkę witamin, a jednocześnie orzeźwi i pobudzi – za sprawą dodatku świeżej mięty.

Składniki na dwie porcje:

  • 500 ml Maślanki Mrągowskiej stracciatella
  • 2 gałki lodów czekoladowych
  • garść świeżych liści mięty

Powyższy przepis jest niezwykle uniwersalny i można go dowolnie modyfikować. Bez obaw zmieniajcie jego składniki i twórzcie własne kompozycje, dopasowane do waszych potrzeb. Wielbicielom owocowych smaków z pewnością przypadnie również do gustu wersja z Maślanką Mrągowską truskawkową czy brzoskwiniową. Wówczas, zamiast lodów czekoladowych, wykorzystać możemy np. sorbet, który świetnie skomponuje się z owocowym charakterem maślanki. Bo pysznie jest wtedy, gdy robimy coś po swojemu: każdy może gotować, zmieniać przepisy i eksperymentować kulinarnie według własnego uznania. W gotowaniu liczy się przede wszystkim radość, smak i wspólne spędzanie czasu. (Więcej pomysłów na kreatywne wykorzystanie maślanki w kuchni znajdziecie na stronie www.maslankamragowska.pl).

Przygotowanie: Do blendera kielichowego lub wysokiego naczynia wlewamy maślankę oraz dodajemy lody i drobno pokrojoną miętę. Blendujemy składniki na gładki płyn i przelewamy koktajl np. do zamykanego kubka – jeśli mamy w planach zabranie go na wynos.

Warto również spróbować alternatywnej wersji tego przysmaku z wykorzystaniem mleka o niskiej zawartości tłuszczu (np. Łaciate 0% i 0,5%), co szczególnie spodoba się osobom na niskokalorycznej diecie. W tym wypadku koktajl – oczywiście bez dodatku lodów – możemy urozmaicić mrożonymi bądź świeżymi, sezonowymi owocami, które wzbogacą smak przekąski.