Kiedy pogoda nas nie rozpieszcza, marzymy o tym, aby przenieść się w cieplejsze strony. Można to zrobić, nie ruszając się z domu. Wystarczy przywołać wakacyjne wspomnienia. Taka „podróż” może zacząć się w kuchni. Zabiorą w nią nas dania, które poznaliśmy podczas letnich wypraw.

Jakże trudno jest nam wymazać z pamięci kolorowe obrazy odwiedzonych miejsc! Pozostaje oglądanie zdjęć, ale nie tylko… Przecież możemy przywołać smaki poznane podczas wyjazdów i przygotowując dania z całego świata przenieść się w odległe miejsca na mapie.

Tortilla de patatas

To danie kuchni hiszpańskiej jest odmianą omletu w formie placka z jaj z dodatkiem ziemniaków i innych składników. Potrawa stanowi jedną z popularnych przekąsek (tapas). My proponujemy wersję z pomidorami, które w końcówce lata są najsmaczniejsze. Tortillę przyrządza się w 15 minut. Składniki, które będą nam potrzebne to:

  • 5 ugotowanych ziemniaków
  • 5 jaj Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L)
  • 1 cebula
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 100 g chorizo w plasterkach
  • szczypta kurkumy
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Jajka mieszamy widelcem i dodajemy przyprawy. Na oleju podsmażamy cebulę, plasterki chorizo i ziemniaki oraz pomidory, które wcześniej również kroimy w plastry. Całość zalewamy masą jajeczną. Smażymy kilka minut, a następnie odwracamy na drugą stronę.

Carbonara

Potrawa włoska złożona z makaronu, jaj, wędlin (pancetta lub guanciale), sera (pecorino romano lub parmezanu) i czarnego pieprzu. Najpopularniejszym makaronem wykorzystywanym do carbonary jest spaghetti. W naszej wersji włoskie wędliny zastąpimy boczkiem.

  • 400 g spaghetti
  • 4 jaja Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L)
  • 4 żółtka jaj Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L)
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 100 g boczku
  • 4-5 łyżek oliwy
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, pokrojona zielona pietruszka

Na patelnię wlewamy oliwę i smażymy na rumiano pokrojony drobno boczek. Dodajemy posiekany ząbek czosnku. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do konsystencji al dente. Po odcedzeniu dodajemy go do boczku z oliwą. Podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając, aby składniki dobrze się połączyły. Doprawiamy solą i pieprzem. Jajka i żółta roztrzepujemy i dodajemy do makaronu z 2 łyżkami parmezanu. Mieszamy do momentu, kiedy jajka zaczną się ścinać. Przekładamy na półmisek, posypujemy pozostałym parmezanem i pietruszką.

Crème brûlée

Nazwa tego deseru, po raz pierwszy opisanego w książce kucharskiej François Massialota w 1691 roku, oznacza dosłownie „przypalona śmietanka”. Jest on przygotowywany z żółtek, cukru i oczywiście śmietanki. Wierzch deseru pokrywa warstwa skarmelizowanego cukru. Do tego przysmaku dodaje się zwykle wanilię lub czekoladę.

Składniki:

  • 200g śmietany kremówki
  • 5 łyżek mleka
  • 2 jaja Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L)
  • 3 żółtka jaj Fermy Drobiu Jokiel (rozmiar M lub L)
  • 100 g cukru

Kremówkę ucieramy z mlekiem, jajkami, żółtkami i 75 g cukru na jednolitą masę. Piekarnik rozgrzewamy do 125°C (termoobieg 100°C). Na blachę stawiamy 6 foremek żaroodpornych (najlepiej wykorzystać kokilki) i przekładamy do nich masę. Do blachy wlewamy wodę do 2/3 wysokości foremki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy godzinę. Po upieczeniu foremki wyciągamy i odstawiamy na całą noc. Następnie wierzch każdego deseru posypujemy resztą cukru i karmelizujemy za pomocą kuchennego palnika.