Co to jest insulinooporność?

Insulinooporność to obniżona wrażliwość organizmu na działanie insuliny, czyli hormonu który odpowiada za regulację poziomu cukru we krwi. Jest to bardzo niebezpieczne schorzenie, które w niektórych przypadkach może prowadzić do rozwoju cukrzycy typu 2, rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego, oraz innych. Insulinooporność dotyka głównie osób zmagających się z otyłością, które prowadzą siedzący tryb życia. Skąd więc bierze się wrażliwość na insulinę, jakie są jej objawy, i czy można ją wyleczyć? Zapraszamy do lektury!

Skąd bierze się insulinooporność?

Najwyższe ryzyko rozwoju insulinooporności występuje u osób borykających się z z nadwagą i otyłością. Dzieje się tak ponieważ tkanka tłuszczowa wzmaga produkcję substancji hormonalnych, które mają działanie hamujące efekt działania insuliny. Ponadto zbyt duża ilość tkanki tłuszczowej powoduje nadmierne wydzielanie do krwi wolnych kwasów tłuszczowych, które są wykorzystywane przez organizm jako źródło energii, zamiast wykorzystywać do tego glukozę. To powoduje że glukoza nie jest spalana, a jej poziom wzrasta, w konsekwencji czego organizm zwiększenia wydzielanie insuliny, do utrzymania prawidłowego poziomu cukru we krwi.

Wrażliwość na insulinę może mieć również podłoże genetyczne. Dzieje się tak na przykład w momencie, w którym organizm produkuje hormon o nieprawidłowej budowie. Innymi czynnikami ryzyka, mającymi wpływ na występowanie insulinooporności mogą być:

  • wiek,
  • płeć,
  • wysokokaloryczna dieta,
  • nadmierne spożywanie przetworzonych produktów,
  • niska aktywność fizyczna,
  • stosowanie leków o działaniu diabetogennym,
  • nadmierne spożywanie alkoholu,
  • palenie papierosów,
  • ciąża.

Do jakich chorób może doprowadzić insulinooporność?

Nieleczona wrażliwość na działanie insuliny może prowadzić do wielu poważnych chorób, dlatego tak istotne jest zdiagnozowanie problemu i podjęcie odpowiednich działań. Do jakich więc chorób może doprowadzić insulinooporność? Może przyczyniać się do:

  • chorób układu sercowo-naczyniowego,
  • cukrzycy typu 2,
  • niealkoholowego stłuszczenie wątroby,
  • zespołu policystycznych jajników.

Jakie są objawy insulinooporności?

Insulinooporność w większości przypadków przebiega bezobjawowo, choć może objawiać się poprzez:

  • zaburzenia gospodarki węglowodanowej,
  • podwyższenie poziomu cholesterolu we krwi,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • nadmierną otyłość brzuszną,
  • zwiększenie stężenia trójglicerydów.

Jak przebiega leczenie insulinooporności?

Absolutną podstawą podczas walki z insulinoopornością jest zwiększenie aktywności fizycznej, oraz zmniejszenie masy ciała. Dotyczy to szczególnie osób z nadwagą, ale nie tylko. Jeżeli przyczyną są przyjmowanie leki, powinniśmy skonsultować się z lekarzem, który zdecyduje czy można zmienić je na inne. W przypadku nadmiaru hormonów działających przeciwstawnie do insuliny, powinniśmy podjąć leczenie którego celem będzie ich obniżenie.

Warto również do swojej diety dołączyć produkty o niskim indeksie glikemicznym, oraz unikać tych przetworzonych. Chorując więc na insulinooporność, wybierajmy:

  • pieczywo pełnoziarniste,
  • płatki owsiane,
  • ryż brązowy,
  • makaron z pełnego ziarna,
  • kaszę gryczaną, pęczak, jaglaną, owsianą,
  • surowe owoce takie jak morele, brzoskwinie, kiwi, jagody, borówki, awokado, truskawki,
  • surowe warzywa takie jak marchew, brokuły, kalafiory, pomidory, cukinie,
  • rośliny strączkowe takie jak groch, fasola, soja, soczewica, ciecierzyca,
  • nabiał czyli jogurty naturalne, kefir, maślankę, zsiadłe mleko, twaróg.