Wysokobiałkowe pancakes na bazie płatków owsianych i kawy

Dzisiaj mamy dla Was bardzo prosty przepis na amerykańskie naleśniki z wysoką zawartością białka i mnóstwem witamin!

Co potrzebujemy:

  • 100 g płatków owsianych
  • 2 całe jajka
  • 30 g odżywki białkowej
  • 200 ml wody
  • 50 ml kawy (może być rozpuszczalna)
  • 10 g kakao
  • 10 g cynamonu
  • 10 g erytrytolu/ksylitolu (opcjonalnie)
  • truskawki/maliny/borówki (lub inne owoce)

Jak wykonać:
Na początek przygotowujemy klasyczną owsiankę z tą różnicą, że płatki owsiane gotujemy wraz z kawą. Po kilku minutach całość przekładamy do miski, i po przestygnięciu dodajemy 2 całe jajka, 30g odżywki białkowej, 10g kakao, 10g cynamonu, oraz 10g erytrytolu lub ksylitolu dla podbicia słodkości. Przygotowaną masę dokładnie mieszamy lub miksujemy za pomocą blendera, po czym smażymy na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu. Na koniec pancakes ozdabiamy wybranymi owocami, i podajemy z naszym ulubionym dodatkiem (np. masłem orzechowym, dżemem, lub niskokalorycznym sosem).

Wartości odżywcze:

  • Energia – 674 kcal
  • Białko – 50 g
  • Węglowodany – 75.1 g
  • Tłuszcz – 19.2 g