Kimchi to potrawa kuchni koreańskiej. Zdobywa coraz więcej zwolenników w Polsce. Jest to żywa, niepasteryzowana kiszonka z kapusty pekińskiej. Ma ona pozytywny wpływ na nasz organizm, gdyż uznawana jest za skuteczny środek w walce z pasożytami, a także przy profilaktyce po antybiotykoterapii, chemioterapii i radioterapii. Aby produkt pozytywnie wpływał na nasz organizm, musi pochodzić od sprawdzonego producenta.

Dobry producent kimchi, czyli jaki?

Kimchi jest daniem, które przybyło z kuchni koreańskiej. Dzięki globalizacji możemy z powodzeniem próbować nowych smaków, nawet tych egzotycznych. Na polskim rynku możemy znaleźć producentów, który specjalizują się w smakach pochodzących z Azji. Czym kimchi producent powinien się wyróżniać? Najważniejszą rzeczą, którą należy kierować się podczas wyboru producenta kimchi, jest oferta. Bogata oferta różnego rodzaju kimchi, świeże produkty z certyfikatem, świadczą dobrze o producencie. Jeśli producent nie ogranicza się tylko do jednego rodzaju kimchi już jest dobrze. Warto sprawdzić czy w jego ofercie są też inne produkty pochodzące z odległych kuchni. 

Rodzaje kimchi

Kimchi należy do grupy kiszonek. Jak wiadomo, naturalne kiszonki mają niebagatelny wpływ na nasze zdrowie. Kimchi jest daniem, które przygotowuje się z kapusty pekińskiej, marchewki, rzodkiewki, dymki czy rzepy, a także mąki ryżowej, sosu sojowego, imbiru, papryki oraz sezamu. To najbardziej podstawowa wersja tej zdrowej kiszonki. Jednak w kuchni koreańskiej znaleźć można różne odmiany i modyfikacje tej podstawowej przekąski. Jedną z nich jest kimchi shitake, która oprócz bazy posiada także grzyby shitake. Cechują się one charakterystycznym smakiem umami, wzbogacając dania o niezwykły smak i aromat. Inną wersją tego popularnego dnia jest kimchi wakame. Posiada ono w swoim składzie glony wakame, które nadają potrawie pikantny aromat. Kimchi jest kiszonką, którą można spożywać na surowo, jako dodatek do dań, kanapek, sałatek, a także dań na ciepło.