Jakie orzechy wybrać?

Orzechy ku uciesze dietetyków z dnia na dzień stają się coraz bardziej popularną alternatywą dla niezdrowych przekąsek. To bardzo dobra informacja, ponieważ mają wiele cennych składników odżywczych, dzięki którym biją na głowę frytki, chipsy, czy słodycze. Chcesz je włączyć do codziennego jadłospisu, i zastanawiasz się które orzechy są najzdrowsze? W dzisiejszym artykule postaramy się pomóc Ci w wyborze!

Czy orzechy to zdrowa przekąska?

Odpowiedź jest bardzo prosta, zdecydowanie tak! Regularne spożywanie orzechów niesie ze sobą wiele pozytywów mających ogromny wpływ na nasz organizm. Co sprawia że są aż tak wartościowe? To wszystko dzięki zawartości sporej ilości witamin, minerałów, błonnika, i korzystnych dla naszego zdrowia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Co więcej orzechy zawierają składniki mające korzystny wpływ na stężenie lipidów we krwi, oraz kontrolujące poziom cukru we krwi. Brzmi zachęcająco? Dowiedz się które z nich są najzdrowsze!

Czy wszystkie orzechy są zdrowe?

W dzisiejszych czasach w sklepach mamy do wyboru od kilkunastu do kilkudziesięciu rodzajów orzechów, co sprawia że ciężko nam podjąć decyzję które z nich będą dla nas najlepsze, i tak na prawdę nie ma złotego środka. Każdy rodzaj orzechów niesie ze sobą inne korzyści zdrowotne, oraz walory smakowe. W dzisiejszym artykule, przybliżymy Wam pozytywy płynące z jedzenia tych najbardziej popularnych:

Korzyści z jedzenia orzechów włoskich

Jedne z najpopularniejszych i najłatwiej dostępnych orzechów w naszym kraju, kształtem przypominające mózg. Co ciekawe ich regularne spożywanie niesie ze sobą najwięcej korzyści właśnie dla wspomnianego organu, ponieważ nie tylko spowalniają starzenie ale też spadek zdolności poznawczych. Dodatkowo wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 pomaga łagodzić stany zapalne naczyń krwionośnych, które mogą prowadzić do zawałów serca i udarów mózgu.

Korzyści z jedzenia orzechów laskowych

Uwielbiane przez polaków orzechy laskowe mają niezwykle korzystny wpływ na nasze serca i naczynia krwionośne. Za sprawą zawartości argininy pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, oraz mają pozytywny wpływ na stężenie lipidów we krwi.

Korzyści z jedzenia orzechów brazylijskich

Te coraz bardziej popularne orzechy są przede wszystkim niezwykle bogate w selen. Dlaczego ten pierwiastek jest tak ważny dla naszego organizmu? Ponieważ jest niezbędny dla zachowania prawidłowych funkcji tarczycy i zdrowego układu odpornościowego. Jedzenie zaledwie garści orzechów brazylijskich dziennie, uzupełni nasze zapotrzebowanie na ten dobroczynny minerał.

Korzyści z jedzenia orzechów pistacjowych

Pistacje doceniane w kuchni za swoje walory smakowe świetnie sprawdzą się dla osób ze zbyt wysokim ciśnieniem. Ich dobroczynne składniki poprawiają funkcję śródbłonka zwiększając tym samym sztywność tętnic. Co więcej orzechy pistacjowe poprawiają kontrolę glikemii i mogą obniżać negatywnego poziom cholesterolu.