Czy warto jeść kurkumę?
Kurkuma to jedna z tych przypraw, której niezwykłe właściwości znane są od dawien dawna. Wykorzystuje się ją zarówno w kuchni, jak i w medycynie, lecz nie każdy wie jak wiele dobrego niesie ze sobą jej regularne spożywanie. Swoje dobroczynne działanie kurkuma zawdzięcza m.in. kurkuminie, czyli polifenolowi o właściwościach leczniczych. Prawda że brzmi zachęcająco? Sprawdź jakie właściwości i zastosowanie ma kurkuma!
Co to jest kurkuma?
Kurkuma to wyjątkowa przyprawa pochodząca z Indii, która jest pozyskiwana z korzenia ostryżu. Charakteryzuje się intensywnie żółtawo-pomarańczowym odcieniem, nadającym bardzo charakterystyczny kolor potrawom. Kurkuma jest stosowana w kuchni jak i medycynie od tysięcy lat, a jej dobroczynne właściwości były wykorzystywane między innymi do łagodzenia bólów menstruacyjnych, wrzodów, czy stanów zapalnych.
Właściwości lecznicze kurkumy
Kurkuma swoje właściwości lecznicze zawdzięcza silnie działającym bioaktywnym składnikom. Zawarte w niej polifenole mają działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwutleniające oraz mogą być przydatne w leczeniu nowotworów. Sama kurkumina może hamować namnażanie się w komórkach niebezpiecznych wirusów, dlatego świetnie sprawdza się w leczeniu infekcji. Kurkuma wykazuje również właściwości żółciopędne, i pobudza wydzielanie gastryny oraz enzymów trzustkowych. Co więcej kurkuma blokuje wydzielanie histaminy, dlatego powinna znaleźć się w jadłospisie osób cierpiących na alergie. Jej niezwykłe właściwości mają także znaczenie dla naszego mózgu. Wszystko za sprawą zawartości tumeronu, który pobudza namnażanie i różnicowanie komórek nerwowych. To sprawia że kurkuma może wspomóc regenerację naszego mózgu po chorobie lub urazie. Jakie jeszcze właściwości ma kurkuma?
- kurkuma poprawia wrażliwość insulinową
- kurkuma działa przeciwbólowo
- kurkuma działa przeciwlękowo i przeciwdepresyjnie
- kurkuma działa przeciwbakteryjnie
- kurkuma ma właściwości przeciwnowotworowe
- kurkuma poprawia trawienie
- kurkuma łagodzi schorzenia skórne
- kurkuma obniża poziom złego cholesterolu
- kurkuma działa detoksykacyjnie
Kurkuma – zastosowanie
Wiemy już jak wiele dobrego niesie ze sobą regularne spożywanie kurkumy. Sprawdź w jakich sytuacjach szczególnie powinniśmy po nią sięgnąć:
- podczas bolesnych miesiączek
- podczas redukcji tkanki tłuszczowej
- podczas wszelkich stanów zapalnych
- gdy nasza gospodarka insulinowo-glukozowo jest zaburzona
- podczas terapii onkologicznej
- gdy borykamy się z problemami żołądkowymi
- gdy chcemy przyspieszyć nasz metabolizm
- gdy chcemy poprawić swoją odporność
- gdy mamy zbyt wysokie ciśnienie tętnicze
- gdy borykamy się z alergią
Zastosowanie kurkumy w kuchni
Kurkuma za sprawą swojego lekko pikantnego smaku, oraz wyjątkowego koloru jest jedną z podstawowych przypraw w krajach Bliskiego Wschodu. Co ciekawe to właśnie dzięki kurkumie tak wyjątkową barwę ma jedna z najbardziej znanych mieszanek przypraw na świecie, czyli curry. Mielona kurkuma jest świetnym dodatkiem do potraw z drobiu, ryżu, oraz ryb. Sprawdza się również jako jeden ze składników marynat, pięknie barwiący produkty spożywcze. W przemyśle spożywczym, kurkuma jest oznaczana numerem E100.
Wartości odżywcze kurkumy
Wartości odżywcze mielonej kurkumy w 100g:
Wartość energetyczna – 312 kalorii
Białko – 9.7g
Węglowodany – 67.1g
Tłuszcz – 3.3g
Błonnik – 22.6g
Witaminy zawarte w mielonej kurkumie na 100g:
Witamina C – 0.7mg
Witamina B6 – 0.1mg
Tiamina – 0.6 mg
Ryboflawina -0.2mg
Niacyna – 1.4mg
Kwas foliowy – 20µg
Witamina E – 4.4mg
Witamina K – 13.4µg
Minerały zawarte w mielonej kurkumie na 100g:
Wapń – 167.9mg
Żelazo – 55mg
Magnez – 208mg
Fosfor – 299mg
Potas – 2080mg
Sód – 27mg
Cynk – 4.5mg