Niskotłuszczowy makaron z kurczakiem w sosie curry ze szpinakiem
Połączenie makaronu z kurczakiem, szpinakiem i sosem curry, to idealna propozycja na posiłek, który sprawdzi się zwłaszcza w okolicy okołotreningowej! Jest to kompozycja zawierająca zdrowe węglowodany, białko i tłuszcz, a więc mikroelementy niezbędne do codziennego funkcjonowania i robienia regularnych postępów w treningu! Jak więc go wykonać i jakich składników użyć?
Co potrzebujemy:
- 200 g pełnoziarnistego makaronu,
- 150 g świeżego lub mrożonego szpinaku,
- 300 g piersi z kurczaka,
- 3 ząbki czosnku,
- 10 g łyżeczki curry w proszku,
- 200g jogurtu naturalnego,
- 5 g oliwy,
- suszone pomidory,
- przyprawy według uznania (polecamy pieprz, sól, czosnek).
Jak wykonać:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, której po ugotowaniu nie wylewamy. W trakcie gotowania makaronu, pierś z kurczaka kroimy w kostkę, następnie podsmażamy na oliwie, a po zarumienieniu dodajemy połowę curry, sól, pieprz i czosnek granulowany. Kolejnym krokiem jest dodanie jogurtu naturalnego, następnie wlanie wody z garnka w którym gotowaliśmy makaron (ilość wedle uznania, tak aby osiągnąć idealną konsystencję sosu), po czym przeciskamy czosnek przez praskę oraz wrzucamy przekrojone na pół suszone pomidory i szpinak, a całość doprawiamy resztą curry. Potrawę dusimy od 5 do 15 minut, w między czasie sprawdzając smak i regulując go dodatkiem przypraw, a na koniec na patelnię dodajemy ugotowany wcześniej makaron i dokładnie mieszamy z sosem.
Wartości odżywcze całości:
- Energia – 1185 kcal
- Białko – 102 g
- Węglowodany – 145 g
- Tłuszcz – 14.9 g