Do 19 czerwca trwa premierowa edycja Festiwalu kultury ginu – GinWeek. To doskonała okazja do spróbowania najmodniejszych koktajli stworzonych przez najlepszych barmanów w Polsce! Autorskimi przepisami na letnie i orzeźwiające kompozycje podzielił się z nami Michał Górecki z poznańskiego Dram Baru, biorącego udział w Festiwalu. Jesteście ciekawi, jak je przygotować? Sprawdźcie!

Last word

Składniki:

  • 30 Whitley Neil Handcrafted Quince Dry Gin
  • 10ml Dolin Dry Vermouth
  • 5ml Grand Marnier Cordon Rouge
  • 5ml Rosen Bitter
  • 2 plastry dojrzałej gruszki

Sposób przygotowania:

Schładzamy szklanicę. Wszystkie składniki, łącznie z plastrami gruszki należy połączyć i stirować przez około 15 sekund. Całość przelewamy przez podwójne sito do schłodzonego szkła koktajlowego i dekorujemy świeżym tymiankiem.

Letni koktajl autorski

Składniki:

  • 40ml ginu np. Beefeater
  • 20ml białka
  • 30ml konfitury malinowej
  • 10ml suze
  • 30ml sour

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki wlewamy do shakera, po czym mocno wstrząsamy,  najpierw bez lodu, później delikatnie z lodem. Przecedzamy do coupette, dekorujemy pudrem z malin.

To już ostatni tydzień GinWeek (Festiwal trwa do 19 czerwca!), który odbywa się w Warszawie, Krakowie, Trójmieście, Wrocławiu oraz Poznaniu. Uczestniczące w nim bary zapraszają do rezerwacji zestawu dwóch modnych koktajli opartych na alkoholach na ginie Beefeater.

Wydarzenie jest doskonałym pretekstem do spędzenia czasu ze znajomymi. Ciepłe, letnie wieczory to doskonały moment na degustacje koktajli z dodatkiem świeżych, sezonowych owoców i pomysł na zakończenie dnia w miłym towarzystwie.