Terminu „witamina” użył po raz pierwszy polski biochemik Kazimierz Funk, który w 1912 roku wyodrębnił z łusek ryżowych witaminę B1. Dzisiaj nawet dzieci wiedzą, że ich spożywanie jest niezbędne, by zachować zdrowie i dobre samopoczucie. Czym są te substancje i na czym polega ich działanie? Czy konieczna jest ich suplementacja? W tym artykule znajdziesz odpowiedzi.

Dlaczego witaminy są tak ważne dla funkcjonowania organizmu? 

Witaminy to związki organiczne o różnej budowie chemicznej, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Odpowiadają między innymi za wytwarzanie składników budulcowych, hormonów i koenzymów oraz biorą udział w przemianach metabolicznych składników odżywczych. Niedobory poszczególnych witamin (awitaminoza) prowadzą do poważnych zaburzeń rozwojowych i wielu chorób. Warto przy tym podkreślić, że człowiek nie jest w stanie wytwarzać witamin samodzielnie (jak robią to rośliny i zwierzęta), dlatego związki te muszą być dostarczane wraz z pożywieniem.

Dobrze zbilansowana dieta bogata w warzywa, owoce, niskonasycone kwasy tłuszczowe i nisko przetworzone produkty zbożowe czy odzwierzęce pokrywa w całości zapotrzebowanie człowieka na witaminy. Wyjątek stanowi witamina D, która jest syntetyzowana pod wpływem promieni słonecznych – gdy ekspozycja na słońce jest niewystarczająca niezbędna jest suplementacja – wyjaśnia ekspert pracujący dla producenta zdrowej żywności i suplementów diety NatVita.

Jakie witaminy należy przyjmować, by być zdrowym? 

Jak już wiesz, dostarczanie odpowiedniej ilości witamin jest niezbędne dla zdrowia. Mówiąc o witaminach, mamy na myśli:

  • witaminy rozpuszczalne w wodzie, czyli B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, H (biotyna) oraz C;
  • witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, czyli A, D, E i K.

Złe samopoczucie, przewlekłe zmęczenie, zmiany skórne mogą świadczyć o niedoborze witamin. Zamiast jednak od razu sięgać po witaminy w tabletkach czy syropach, lepiej wykonać badania i dobrać odpowiednie suplementy. Warto także wzbogacić swoją dietę o naturalne produkty bogate w te związki, np. z warzywa i owoce określane mianem superfoods.

Suplementacja niektórych witamin bywa jednak niezbędna. Doskonałym przykładem są weganie, którzy nie dostarczają sobie witaminy B12 obecnej jedynie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Z kolei przyjmowanie witaminy B9, czyli kwasu foliowego, jest zalecane kobietom w ciąży i karmiącym piersią.