Malinowy sernik bez dodatku cukru

Dzisiaj mamy dla Was przepis na przepyszny sernik malinowy z dużą ilością pełnowartościowego białka bez dodatku cukru! Jego wykonanie jest niezwykle proste, i zajmuje niewiele czasu! Wysokobiałkowy sernik malinowy to doskonałe rozwiązanie dla osób szukających słodkiej przekąski podczas rygorystycznej diety.

Co potrzebujemy na spód sernika:

  • 100 g mąki owsianej
  • 20 g olejku kokosowego
  • 40 g erytrytolu/ksylitolu
  • 2 g proszku do pieczenia
  • 20 g jogurtu naturalnego

Co potrzebujemy na środek sernika:

  • 500 g twarogu chudego
  • 100 g malin (mogą być mrożone)
  • 40 g erytrytolu/ksylitolu
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jaja

Co potrzebujemy na górę sernika (ilości dowolne):

  • Galaretka bez cukru
  • Woda
  • Maliny
  • Borówki

Jak wykonać:
Rozpoczynamy od przygotowania spodu pod nasz wysokobiałkowy sernik. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie ugniatamy w misce, po czym szczelnie wyklejamy spód tortownicy tworząc warstwę grubości 1 cm. Gdy spód sernika jest gotowy, przechodzimy do przygotowania masy będącej środkową warstwą. Wszystkie potrzebne składniki dokładnie miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji, następnie wylewamy na przygotowany spód. Całość pieczemy około godziny w temperaturze 200 stopni, sprawdzając co jakiś czas czy nasz wypiek się nie przypala. Na koniec galaretkę bez cukru rozpuszczamy w gorącej wodzie, i pozostawiamy do ostygnięcia. Gdy galaretka jest chłodniejsza, na serniku układamy maliny i borówki, a następnie zalewamy galaretką i wstawiamy do lodówki do stężenia. Po kilku godzinach nasz przepyszny sernik malinowy jest gotowy!

Wartości odżywcze całego sernika:

  • Energia – 1429 kcal
  • Białko – 142.3 g
  • Węglowodany – 107.2 g
  • Tłuszcz – 43.4 g